Închide meniul

Rolul navigatorului medical în relația
cu pacientele cu cancer mamar



Cancerul de sân poate fi un diagnostic dur, mai ales dacă pacienta nu prezintă factori de risc și este luată prin surprindere. Investigațiile medicale, întâlnirile cu medicii, începerea tratamentului, toate acestea contribuie la starea de confuzie a femeii și îi crește anxietatea. Iată tot atâtea motive pentru care, în Statele Unite ale Americii, a luat naștere meseria de navigator medical pentru pacienții oncologici.
Navigatorul medical este acea persoană care preia pacientul încă de la diagnosticare și îi este alături pe toată durata procesului de tratament și recuperare.

“În cazul cancerului de sân și nu numai, rolul navigatorului medical este acela de a fi alături de pacientă, explicându-i tot ceea ce urmează să se întâmple pe parcursul tratamentului, astfel încât aceasta să înțeleagă și să coopereze cu echipa medicală. Experiența celor 14 ani, de când practic această meserie în România, timp în care am navigat câteva mii de pacienți, mi-a demonstrat că, o persoană care este bine informată în ceea ce privește procesul de tratament și etapele sale, respectiv chimioterapia, radioterapia și mastectomia, acceptă mai ușor acest diagnostic și reușește să depășească cu bine perioada de confruntare cu boala. De cele mai multe ori, femeile vin la medic, își fac o mamografie, primesc diagnosticul și renunță la începutul drumului. Fie pentru că nu au înțeles diagnosticul, fie pentru că nu au fost informate în legătură cu ce trebuie să facă ulterior, fie pentru că refuză în necunoștință de cauză asupra efectelor pe care netratarea bolii le poate avea asupra lor”, a declarat Victoria Asanache, navigator medical în cadrul Institutului Oncologic București, precum și președinte al Asociației pentru prevenția și lupta împotriva cancerului de sân Amazonia.

Ce fac navigatorii medicali pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân?

Navigatorii medicali pot reprezenta un sprijin pentru dumneavoastră, deoarece vă pot ajuta cu diverse aspecte ce țin de sistemul sanitar și asigurarea medicală. Astfel, navigatorul vă îndrumă către medici de diverse specialități, în diverse unități medicale, vă explică tratamentul în termeni accesibili prin care sunteți informată în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple, vă povestește ce efecte secundare pot apărea și când își pot face simțită prezența, ce opțiuni de tratament există, dacă este cazul, și care sunt avantajele și riscurile acestor opțiuni. De asemenea, navigatorul medical vă însoțește la control, menține legătura și comunicarea cu echipa medicală care se ocupă de cazul dumneavoastră și vă acordă consultanță privind documentele medicale necesare pentru procesul de tratament și recuperare. Desigur, lista de activități nu se rezumă doar la acestea, ci poate varia în funcție de nevoile pe care le are pacientul. Pentru o eficiență sporită, în Statele Unite ale Americii, s-a dezvoltat un sistem de specializare pe diverse ramuri a navigatorilor medicali.

În România, singurul navigator medical practicant este Victoria Asanache, absolventă a Institutului de Navigație pentru pacienți a Prof. Harold P. Freeman din S.U.A. De curând, Victoria Anasache a demarat la Ministerul Muncii procedurile de acreditare a meseriei de navigator astfel încât “până la sfârsitul acestui an (n.r. 2016), să fie introdusă și în codul meseriilor din România”, după cum declara Victoria Anasache. Mai mulți pacienți, atât din țara noastră, cât și din străinătate au beneficiat de ajutorul navigatorilor medicali și au declarat că au găsit în aceștia persoane pline de cunoștințe, dar și de compasiune, care le-au oferit tot suportul și disponibilitatea lor și fără de care nu ar fi reușit să se vindece.