Închide meniul

Totul despre protezarea mamară

Ce înseamnă protezarea mamară și în ce caz se aplică?

Dacă ați decis să nu apelați la reconstrucția de sân, puteți alege folosirea unei proteze externe mamare, care vă ajuta la îmbunătățirea imaginii și a încrederii de sine, fără o intervenție chirurgicală. Proteza externă constituie cel mai rapid mod de a înlocui sânul extirpat, putând fi folosită atât în sutien, cât și în costumul de baie.
Bineînțeles, femeile care au avut o dublă masectomie, trebuie să utilizeze două proteze. Pentru femeile care au suferit o excizie sectorială există proteze parțiale recomandate în aceste cazuri, ideale pentru completarea și mascarea suprafețelor neregulate post-operatorii.

Reglementări legale

Din luna august 2015 în România, se acordă gratuit una sau două dispozitive stânga-dreapta – după caz – pentru femeile care au suferit o intervenție de mastectomie totală, la unul sau la ambii sâni, conform Normelor metodologice de aplicare ale Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în sistemul de asigurări de sănătate nr.763/377/2016. Termenul de înlocuire pentru fiecare dispozitiv este de trei ani.

Cum puteți intra în posesia unei proteze mamare?

Pentru a beneficia în mod gratuit de o proteză de sân și accesoriul (sutien) decontate de CNAS, asiguratul, unul din membrii de familie, o persoană împuternicită legal sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la casa de asigurări de sănătate însoţită de un document justificativ care atestă calitatea de asigurat, o copie după actul de identitate și scrisoarea medicală cu indicația de protezare externă emisă de medicul curant (chirurg sau oncolog). Pentru procurarea dispozitivului medical, asiguratul se adresează (în perioada de valabilitate a deciziei) unuia dintre furnizorii din lista furnizorilor aflați în contract cu casa județeană de asigurări de sănătate, cu următoarele documente: decizia emisă de Casa de Asigurări de Sănătate şi prescripţia medicală. Lista furnizorilor de dispozitive medicale este tipărită pe spatele deciziei primite de la Casa Județeană.

Despre proteze mamare externe

Protezele mamare sunt disponibile în mai multe forme, dimensiuni și materiale, respectiv din silicon natural, folii de poliuretan, latex sau burete. Anumite proteze sunt mai grele ponderal, în schimb ce altele sunt mai ușoare, în funcție de materialul folosit. Cele mai utilizate sunt modelele din silicon pentru că arată realist și se simt mai aproape de natural în uzura de zi cu zi. Multe proteze se introduc într-un buzunar al sutienului special conceput. Altele vin cu bandă sau perle adezive, care se atașează la marginea superioară a sânului, permițând femeilor varianta fără sutien. Dacă ați ales această ultimă variantă, trebuie să fiți atente atunci când fixați proteza pe piele. Cele mai multe femei nu au probleme, dar pielea unora este deosebit de sensibilă, după o intervenție chirurgicală.
Există firme de profil care oferă proteze realizate după ultimele tehnologii din domeniu. Spre exemplu, protezele prevăzute în interior cu un înveliș de argint, au proprietatea de a împiedica dezvoltarea bacteriilor ce produc mirosul neplăcut de transpirație, oferă maximă ventilație, evaporarea umezelii și senzația de răcoare constantă. Pentru acest tip de proteze trebuie evitate băile cu apă sulfurică deoarece acestea inactivează stratul de argint.
Pentru a alege proteza externă de sân care vi se potrivește cel mai bine, este bine să consultați informațiile puse la dispoziție de firmele producătoare, în funcție de model, materialul folosit, mărimea sutienului și a cupei și nu în ultimul rând, în funcție de stilul dumneavoastră de viață, îmbrăcăminte și activități.

Fundații și asociații

În țară, există mai multe asociații de pacienți și fundații care oferă gratuit, proteze mamare externe femeilor care au suferit o sectorectomie sau o mastectomie, precum Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Fundația Renașterea, Fundația Hospice Casa Speranței, Asociația P.A.V.E.L., Asociația Amazoancele Bistrițene, ș.a.
În general, pacientele trebuie să se programeze pentru consultație, iar în momentul în care se prezintă la cabinet, să aducă actele medicale și o copie după actul de identitate. Unele fundații oferă și instruirea pacientelor cu ajutorul firmelor producătoare cu privire la o serie de exerciții fizice menite să prevină sau să amelioreze simptome postoperatorii, precum: durerea, rigiditatea articulației umărului, învinețirea plăgii chirurgicale sau limfedemul. Odată cu proteza mamară, pacientele care se adresează fundațiilor specializate au parte de consiliere psihologică preoperatorie și postoperatorie.